
WijktoenWijknu
ZANDWEG
​
Gezicht op de Zandweg met links op de voorgrond de smederij van Markesteijn en het voormalige gebouw van de jongenskostschool. Daarna waren er in dat gebouw het Belastingkantoor gevestigd en later de veiling. De foto is waarschijnlijk gemaakt rond 1875.
​
Zandweg vanuit de richting van de Veldpoort. Links het voormalige veilinggebouw, dat rond 1900 in gebruik was als jongenskostschool. Op de achtergrond de houten tramremise. Rechts de herberg “De Gouden Leeuw”, dit was van oorsprong een stadsboerderij met de naam “Lion d’or”. De herberg de Gouden Leeuw is in 1851 hier gevestigd in een voormalige boerderij. Daarnaast, uiterst rechts op de foto, een wagenmakerij. Foto rond 1900 gemaakt.
​
Gezicht vanaf de Veldpoortbrug richting Zandweg. Aan de rechterkant, net achter de bomen te zien, het restaurant “De Gouden Leeuw” dat nog vrijwel geheel is zoals op de foto van de oude situatie. Uiterst rechts de dierenwinkel “Rob’s Beestenboel”. De bomen staan er pas enkele jaren en zorgen voor een fraaie aankleding van de weg. Dit gedeelte is de toegang tot de Singel waar men links en rechts om het centrum van Wijk bij Duurstede kan rijden. Boven de winkels links bevinden zich appartementen.
​
Op deze plek in Wijk bij Duurstede heeft een werkelijke metamorfose plaatsgevonden. Alle oude gebouwen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor winkels met op de bovenetages woningen. Het gebouw aan de rechterzijde is behouden gebleven, daarin is nu gevestigd de winkel van Multivlaai. Onderaan ziet u nog een klein deel van de Veldpoortbrug. Dit kruispunt is nu de drukste van Wijk bij Duurstede. Over de Veldpoortbrug gaat men het centrum van de stad in. Rechts- en linksafslaand komt men op de Singel die naar de dijk aan de Rijn en de Lek leidt.



​
Fotoafdruk van een ansichtkaart. Rechts het veilingterrein. Op deze plek hebben veel wijzigingen plaatsgevonden waardoor het er nu totaal anders uitziet. Links op de foto eenvoudige arbeiderswoningen. Op de achtergrond de toren van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Markt. Helemaal links nog juist de spitse toren van de Rooms Katholieke Kerk aan de Klooster Leuterstraat. De "Hero" reclame rechts hoort bij de buurtwinkel van Klarenbeek. De foto dateert van eind jaren '40.
​
De toegangsweg tot het centrum van Wijk bij Duurstede heeft in vrij korte tijd al veel veranderingen ondergaan. De veiling die rechts heeft gestaan is in 2005 geheel gesloopt en vervangen door woningen die passen bij de bebouwing in de omgeving. De kleinere arbeiderswoningen links op de foto zijn vervangen door ruime twee-onder-één-kap woningen. Opvallend is de toename van de groenvoorziening langs de Zandweg.

​
Informatie Rita van Rooijen, de huisjes links staan tegenover het veilinggebouw. Verderop naar links (niet zichtbaar op de foto) staan de portiekwoningen die in de volksmond de "Koreabuurt" werden genoemd.


​
Daar ging je dan, Wijk uit, 's ochtends op de fiets richting Zeist. Halsbrekende toeren: AL het verkeer ging hier Wijk uit, verderop kwam er nog verkeer bij van de Romeinenbaan (net aangelegd). Links aan de overkant het fietspad langs de Provinciale weg oppikken ging als volgt: hard doorfietsen totdat je net zo hard ging als het trage verkeer Wijk-uit, tussen de auto's haaks oversteken (getoeter natuurlijk), snel kijken of er geen tegenliggers kwamen, en dan dat reddende fietspad. Altijd goed gegaan. Wat dat betreft is de huidige weg veiliger en beter voor de fietsertjes... Tekst André van Zwieten, foto ingebracht door Rita van Rooijen.


​
De paden op, de lanen in. Een feestelijke wandeltocht langs de Zandweg. Foto ingebracht door Kees Hagoort.

​
De Zandweg in 1974. Alle gietijzeren waterleiding werd vervangen door nieuwe. Een enorme zandbak waar de klinderen veel plezier aan beleefden. Met recht een echte "zandweg". Foto ingebracht door Rita van Rooijen.

​
Ook dit is 1974. De auto van de toenmalige directeur van de veiling, de heer Co avan Rooijen, staat voor de deur. Foto ingebracht door Rita van Rooijen.

​
Ongeveer hetzelfde gedeelte van de Zandweg als de foto links maar nu van de andere kant gezien.

​
Het witte huis links naast de spaarbank was het voormalige politiebureau. Naar verluidt kregen degenen die daar zaten hun eten van de Gouden Leeuw. Er werd dus goed voor de gevangenen gezorgd. Foto waarschijnlijk van begin jaren zeventig. Ingebracht door Jip de Rooij.

​
Foto gemaakt met de rug naar de Veldpoortbrug. Links is nu kledingwinkel Shouby en rechts Fietsdomein met daarnaast de Gouden Leeuw. Foto gemaakt circa 1960-1965. Ingebracht door Jip de Rooij.

​
Foto's 30 t/m 33 ingebracht door Jan de Bruin. Het is garage de Bruin op de hoek van de Zandweg/Frankenweg. Later is de garage overgenomen door Verwoerdt uit Werkhoven en weer later heeft Herman Oteman er zijn garage gehad. Die laatste is nu gevestigd aan de Achterstraat.

​
Foto moet ongeveer 1975-1976 gemaakt zijn zoals te zien is aan de Esso pompen. Daarna is het bedrijf overgegaan naar de Avia benzine maatschappij.

​
Links het huis van mijn ouders (vader Toon Callaars) en rechts van Job Kosterman aan de Zandweg. Deze huizen en de 8 (?) omliggende huizen stonden bekend als de "kabouterhuisjes" en zijn midden de jaren 70 gesloopt. Op deze plek staan nu de drie rijen eengezinswoningen, nrs. 58 tot en met 80. Foto en tekst van Ton Callaars.


​
Foto ingebracht door Jan de Bruin.
​
Foto ingebracht door Jan de Bruin.


​
Foto ingebracht door Jan de Bruin.


















