top of page

Jacob Isaaksz. van Ruisdael (1628-1682), geschilderd in 1670. Schilderij hangt in Rijksmuseum, Amsterdam. In tegenstelling tot wat velen denken is dit niet de molen die nu nog aan de rivierzijde van Wijk bij Duurstede staat. De molen die hier afgebeeld staat, stond ongeveer 200 meter verderop aan de straat die nu Langs de Wal heet. Helaas is de molen van Ruisdael verdwenen, alleen de voet is nog aanwezig en is nog te zien in de walmuur. De molen die nog trots overeind staat, is de molen "Rijn en Lek" die gebouwd is op een stadspoort, de Leuterpoort. De enige molen in de wereld die zo gesitueerd is!

Wijk bij Duurstede volgens Jan van Goyen (1649). Dit schilderij bevindt zich in het J. Paul Getty museum in Los Angeles. De schetsen van van Goyen zijn steeds getekend vanuit een laag standpunt, zoals je dat ook werkelijk ziet. Vanaf 1627 begint hij ook zijn uitgewerkte tekeningen en schilderijen op die manier uit te voeren, omdat er kennelijk vraag van de markt was naar 'voorstellingen naar het leven' .
Het schilderij geeft de indruk dat je zo de voorstelling binnen kan varen. Van Goyen zet de verschillende elementen zo neer dat een aantrekkelijk verkoopbaar tafereel ontstaat. Hij plaatst allerlei rivier objecten in de slotgracht zodat het net lijkt of het kasteel direct aan de rivier ligt.

Dit aquarel van Hans Breeman laat het motorschip Jeanette zien tegen de achtergrond van Wijk bij Duurstede langs de rivier de Nederrijn/Lek. Het schilderij ( circa 50 x 35 cm) van dit fraai gelijnde rivierschip is gemaakt in 2011 in opdracht van de eigenaar Dhr Henk Muis, die aan boord woont. Het schip is compleet gerestaureerd en is in een uitstekende staat. Afbeelding en tekst: Henk Muis

WIJK UIT DE KUNST

Hier een unieke tekening. Een eigen interpretatie van hoe het Walplantsoen er zou kunnen hebben uitgezien rond 1920-1930 toen de trekschuiten er hun thuishaven hadden. De tekenaar is Wim Elzinga. Er zijn ongetwijfeld dingen in te vinden die niet (helemaal) kloppen maar het is knap getekend. De tekening is gemaakt in 2013 ter gelegenheid van de herbouw door de Stichting Wijkse Projekten van de Krommerijnder, de trekschuit die eeuwenlang de verbinding tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht voor haar rekening nam.

Wederom een unieke tekening van Wim Elzinga met dezelfde achtergrond en reden.

Maleborduurstraat geschilderd in augustus 1969 door P. Braakhuis. Ingebracht door Ruud Muis.

Reproductie naar geaquarelleerde krijttekening van H.E. Roodenburg. Ingebracht door Constant de Haas.

Tekening van Anton Pieck. Ingebracht door Tineke Marchal.

Ingebracht door Constant de Haas.

Schilderij Hans Wijk, 2000.

Schilderij Hans Wijk, 2000

Schilderij Hans Wijk, 2000.

Schilderij Hans Wijk, 2000.

Schilderij Hans Wijk, 2000

Schilderij Hans Wijk, 2000

Schilderij Hans Wijk, 2000

Aquarel De Rookerij 2005

Aquarel De Rookerij 2005

Aquarel De Rookerij 2005

Aquarel De Rookerij 2005

Aquarel De Rookerij 2005

Aquarel De Rookerij 2005

Aquarel De Rookerij 2005

Aquarel De Rookerij 2005

Gert Udo 1994

Gert Udo 1994

Gert Udo 1994

Schilderij van Gerda Elfring.

Een onbekende meester? Of gewoon plagiaat? Naar voorbeeld (Ruysdael) geschilderd? Op 14 maart 2015 gevonden door Sander de Haas in een kringloopwinkel in Maastricht.

Schilderij van Cornelis Springer 1817-1891

Gerard Achterberg, februari 1998

Kasteel Duurstede, in 1972 geschilderd door Riek Mulder tekenlerares Antonius MAVO.

Willem Witsen Molensteeg, Wijk bij Duurstede
Beschrijving: Willem Witsen ges. - Molensteeg, Wijk bij Duurstede - ets - 35,5 x 25 cm. Ingebracht door Constant de Haas

Zicht op Wijk bij Duurstede, schilderij op linnen 30x40 cm van Cornelijne van Meeteren. Ingebracht door Constant de Haas

Schilderij "Vikingen in Dorestad" door Paul Becx, archeologisch illustrator. Dit schilderij is in 2009 gemaakt ten behoeve van de grote  tentoonstelling over Dorestad in het Rijks Museum voor Oudheden in Leiden en de uitgave van het boek: "Dorestad, een wereldstad in de Middeleeuwen" van Annemarieke Willemsen. Dit boek werd gesubsidieerd door het Wijks Literatuur Fonds.

Maker van het schilderij helaas niet bekend. Afbeelding ingebracht door Constant de Haas.

Een unieke tekening met een dichterlijke vrijheid. Deze is beschikbaar gesteld door Marjon Van Der Pol-Verwoerd en getekend door haar schoonvader Jean van der Poll. De dichterlijke vrijheid is het ontbreken van de bomen. Heel fraai getekend met zelfs de mooie draaitrap voor het voormalige stadhuis. Mooi toch, als je zo kunt tekenen!

Ingebracht door Ruud Muis.

"Wijk vanaf het water" Schilder Daniel Schulman

Impressie van de Veldpoort in het jaar 1870. Maker van het schilderij is onbekend. Het is gevonden in de kringloop in Amerongen. De afmetingen zijn ca. 40 x 50 cm. Afbeelding is ingebracht door Dieter de Vroomen.

Louis Apol, 10 oktober 1930. Titel: Een veerpont die de rivier oversteekt bij Wijk bij Duurstede. Ingebracht door Constant de Haas.

Bijschrift van Rob Roode

Een nieuwe tekening ontdekt uit 1908 van Willem Witsen van onze woning. Zo te zien zijn er onder het huidige pleisterwerk van de graanschuur op diverse plekken nog ramen en deuren te vinden. Maar ik heb de indruk dat Willem stiekem dronk tijdens zijn werk want de schoorsteen zit duidelijk op een andere plek dan hier afgebeeld.

Kosterverloren Pad van Wijkse schilder Dirk Ottink

bottom of page