top of page

​

Gezicht in de Klooster Leuterstraat vanuit de Veldpoortstraat. Op de voorgrond vanaf het tweede huis van links: de Wijkse Handelsonderneming, de Spaarbank, de Keizerscroon (hotel-restaurant). De trapgevels van de Handelsonderneming met hoog pannendak geven de voornaamheid aan. Deze dienden tevens als brandgevels om te voorkomen dat een eventuele brand te snel op het naastgelegen pand zou overslaan. Op de achtergrond de Rooms Katholieke Kerk met de “Peperbus”. Vanaf het tweede huis van rechts: de dependance van de Wijkse Handelsonderneming; het hoekhuis van de Markt – Klooster Leuterstraat is de sociëteit van de Burger Vriendenkring. Ook zijn duidelijk zichtbaar de rails in de weg van de stoomtram van 1885.

VELDPOORTSTRAAT

​

​

Aan de gebouwen is niet veel veranderd, aan de bewoners ervan des te meer. Vanaf uiterst links op de foto ziet u Makelaarskantoor de Gier, Woninginrichting van Schuppen, Speelgoedwinkel Intertoys, groente- en fruitwinkel Jeroen Verhoeckx en als laatste de winkel in huishoudelijke artikelen Blokker. Op de achtergrond de Katholieke Kerk (Waterstaats Kerk) waarvan de toren, in de volksmond genoemd “De Peperbus”, is vervangen door een moderne toren met spits. Aan de rechterkant op de foto Stomerij van Boord, de ingang van Hotel “De Oude Lantaarn” en als laatste IJssalon Verheggen. In het hoekhuis van de Markt – Klooster Leuterstraat is nu slagerij Mulder gevestigd. De rails van de tram zijn al heel lang uit het straatbeeld verdwenen. In de bestrating is gedeeltelijk de oude trambaan door Luikse keien aangegeven, bij de Veldpoortbrug zijn de contouren van de oude Veldpoort uit het jaar 1788, eveneens in sierbestrating (kwartsiet) aangebracht.

​

Gezicht op de Veldpoortstraat vanaf de Veldpoortbrug. Eind 19e eeuw was er nauwelijks openbare verlichting. Op deze foto is de kleding van die tijd duidelijk zichtbaar. De meisjes met schortjes voor en de kinderen en de volwassenen petten en hoeden op. In de straat zijn de tramrails van de stoomtram duidelijk te zien. Hoog boven de bebouwing uit de toren uit 1365 van de Johannes de Doperkerk.

​

De Veldpoortstraat in de richting van de Markt. Het grootste deel van de voormalige woonhuizen is in de loop van de jaren veranderd in winkels. De meeste panden zijn gerenoveerd waarbij men meestal de oude stijl heeft weten te handhaven. Opvallend zijn de twee puntdaken die geplaatst zijn. Die in het midden met een fraaie trapgevel waarboven nog net de toren van de Nederlands Hervormde kerk op de Markt is te zien. De Veldpoortstraat is nu de drukste toegangsweg tot het sfeervolle centrum van Wijk bij Duurstede. De gedeeltelijk nog bestaande Veldpoorttoren is opgetrokken tot aan de bovenkant van de gietijzeren balusters van de Veldpoortbrug en voorzien van een plaquette met tekst en het wapen van de stad.

​

De Zon, een winkel met damesondergoed, .korsetten, knopen, garen. Was op deze hoeo gevestigd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Korte tijd heeft Albert Heijn er gezeten nu is het een winkel van Bl;okker. De benzinepomp aan de linkerzijde was particulier van taxi bedrijf van der Hurk. Info van Henk Marchal. Foto ingebracht door Jip de Rooij)

​

Links op nr 13, heeft de fam. van Velsen gewoond. Rechts op nr 11 heeft de fam. Balvers (Anita Korf de Gids en Jos Balvers). gewoond. Nu woont op nr. 11 zowel als nr. 13 Herman van Velsen.

​

De Veldpoortbrug zeker zo'n honderd jaar geleden. De rails van de tram zijn nog in het wegdek te zien. Deze reed door Veldpoortstraat, via de Klooster Leuterstraat en de Oeverstraat naar het plein bij de Waterpoort in de Walmuur om daar te keren voor de terugtocht. Foto ingebracht door Regina Kreijffelt.

​

Naar men zegt zou dit de oudste foto van Wijk bij Duurstede zijn. De foto zou gedateerd zijn op 1870. De Veldpoortbrug en een inkijkje in het eerste gedeelte van de Veldpoortstraat. Foto ingebracht door Regina Kreijffelt.

​

Foto uit 1962. Nu zitten in deze panden van links naar rechts Men's Club, van Schuppen en Intertoys. In het gebouw in het midden was vroeger de Wijkse Handelsonderneming gevestigd en het begouw rechts was de Wijkse Spaarbank.Foto beschikbaar gesteld door Tom Moerenhout.

​

Henk Drok: hele leuke herinneringen en prachtige verhalen, de raadsvergaderingen werden meestal hier voortgezet, kwestie van even de straat oversteken. Dat werd meestal nogal laat! Overigens ook officiele bezoeken van het Koninglijk Huis. Juliana met Beatrix en Irene die bij ons de lunch gebruikten. Bernard ging regelmatig jagen in Doorn en kwam dan incognito langs.

​

Aan de gevel is nog niet eens zoveel veranderd. Vroeger was het Hotel de Keizerskroon. Maar wat achter de gevel zit heeft niets meer met een hotel te maken. Grappig hoe panden kunnen veranderen.

​

Foto uit 1963. We kijken tegen de groentenwinkel van Knoop aan met links ernaast de schoenenwinkel van Baeten. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

​

Foto ingebracht door Jip de Rooij.

​

De verf- en behangwinkel van van Ginkel in 1967. Nu zit de stomerij erin. Foto ingebracht door Tineke Marchal.

​

De Veldpoortstraat met uitzicht op de Klooster Leuterstraat. Foto ingebracht door Jip de Rooij.

​

Een hele fraaie foto van de Veldpoort. Waarschijnlijk is deze foto zeker zo'n negentig tot honderd jaar geleden gemaakt. Beschikbaar gesteld door Peter van den Berg.

​

De Veldpoort in 1870.

​

Een pentekening van de Veldpoort zoals hij er in 1753 zou hebben uitgezien. (Inzending Jip de Rooij)

​

De Veldpoortstraat in 1975.

224660135_4408107745874301_8388671399589432273_n.jpg
274296778_5109317049086697_2120003884514474531_n.jpg

​

Cafe De Veldpoort 1912

272844455_10159663700538116_7107321721886597227_n.jpg

Een replica van de Veldpoort. In 1950 nagemaakt ter ere van het 650 jarig bestaan van Wijk bij Duurstede

0153.jpg

Veldpoortstraat rond 1900

bottom of page