top of page

Lange Singel 13 en daarachter de door de eigenaar van deze woning, H. van Dam, gebouwde woningen Singel 14 tot en met 22. Singel 13 wordt aangeduid met "Nieuw Bouwlust". Het werd eerder gebouwd dan het in 1894 gebouwde Bouwlust op nummer 12. Het bouwjaar van 13 is 1889. De foto dateert uit 1903.  In 1970 was op Singel 13 de Algemene Bank Nederland gevestigd. Nieuw Bouwlust. Huis waar in vroeger jaren Bart van Dam woonachtig was en op dit adres de ABN bank (vóór het samengaan met de AMRO) zijn kantoor hield.

SINGEL

 

Huis De Wildkamp. Het huis werd vermoedelijk rond 1800 gebouwd voor Nicolaas van Bern, burgemeester van Wijk bij Duurstede. Volgens overlevering zou dit huis zijn naam te danken hebben aan het feit, dat vroeger op deze plaats na de jacht, in de tijd van David en Philips van Bourgondië, de jagers hier hun kamp opsloegen om te kunnen ontspannen.

Aanvankelijk was alleen het klein hoge voorhuis gebouwd, waar rond 1850 een achterhuis aan toegevoegd werd. Ook is omstreeks die tijd een houten balkon op gietijzeren staanders erbij gekomen, met daaronder een veranda. Bij deze verbouwing ontstonden er aan beide zijden van het huis een vleugelmuur, waarop siervazen werden geplaatst. Vanaf die tijd beschikt het huis ook over twee nissen, met daarin de beelden van Flora en Fauna.

 

Het oorlogsmonument aan de Singel. Op de achtergrond de woning van de kweker van Willigenburg, Singel 3. Poststempel van de kaart dateert van 1950.

De Singel gezien vanuit kasteelpark. Dit is de plek waar de jaarlijkse herdenking wordt gevierd van de gevallenen van de tweede Wereldoorlog. Foto genomen in 1978. Ingebracht door Edo Janssen.

Foto gemaakt rond de vorige eeuwwisseling. Huis De Wildkamp. Geschiedenis elders op deze pagina beschreven. Foto ingebracht door Constant de Haas.

Op deze foto een beter uitzicht op de woningen die genoemd worden bij Singel 01 in de richting van de Veldpoortbrug die op de achtergrond zichtbaar is.Deze woning werden gebouwd in 1896. 

Nog een foto uit 1950. Het oorlogsmonument op de achtergrond.

Gezicht op de Singel ter hoogte van boerderij "De Wildkamp" in de richting van het Endpad. Rechts het smalste bruggetje van Wijk bij Duurstede, dat toegang geeft tot het park rondom het kasteel. Het werd in 1834 gebouwd. In het Regionaal Historisch Centrum is daarvan nog een bestek en tekening te zien. De foto werd in 1935 gemaakt.

Huis "De Wildkamp" van een andere kant bezien. Foto ingebracht door Jip de Rooij.

Prachtige bloesembomen in het voorjaar. Gefotografeerd van de Singel. Foto ingebracht door Tineke Marchal.

Dezelfde plek een paar jaar later... Bomen moeten plaats maken voor huizen. Daar ligt nu de van Nijendaalhof. Foto geplaatst door Tineke Marchal.

Villa Onze Verwachting, gebouwd in 1869 in opdracht van Jacobus van Marienhoff, heet tegenwoordig villa Mariënhove. Ontworpen door dezelfde architect als de stadsvilla van notaris van Heijst aan de Muntstraat (vroegere huishoudschool), vertoont het gebouw veel gelijkenissen tussen beide panden. In de voorgevel zit een opschrift, eerste steen gelegd door Anna Geertruida Maria van der Veur, zij was de vrouw van de opdrachtgever. Prachtige villa met daarnaast, onzichtbaar tussen de bomen staand een enorm koetshuis, zeker zo groot als de villa zelf. Mariënhove is later door vererving eigendom van van Heijst geworden. De laatste van Heijst die er woonde was een dochter van Henricus Jacobus van Heijst, zij was gehuwd met A. ten Noever de Brouw. Prinses Irene heeft nadat ze Mariënhove gekocht had het koetshuis laten verbouwen en restaureren. (Informatie: Martijn Pastoors en Henk Knoop)

 

Mariënhove is in 1869 in opdracht van Jacobus van Mariënhoff gebouwd, mogelijk naar ontwerp van S.A. van Lunteren. Na de dood van Van Mariënhoff wisselde het huis regelmatig van eigenaar. Het raakte sterk in verval na 1979, totdat K. Hille eigenaar werd en tot restauratie overging. In 1991 werd Prinses Irene eigenaar.

bottom of page