top of page

PRINS HENDRIKWEG

De zagerij en houthandel van de gebr. van Amerongen. Houtzaagmolen “De Zonnewijzer” in Wijk bij Duurstede. De molen werd gebouwd in 1801 en is afgebrand in 1912. Links naast de molen de houtzagerij waar de bomen met een lintzaag tot planken werden verzaagd. In het water de boomstammen die liggen in te wateren en wachten tot zij langs de steile helling naar binnen gesleept en verwerkt worden. (Informatie: Henk Knoop)

Hier is een unieke plek in Wijk bij Duurstede verloren gegaan. De zaagmolen is vervangen door een massale en pompeuze woonkolos. Ongetwijfeld is het een prachtige plek om te wonen met het uitzicht op de boomgaard aan de overkant van het water. Maar het heeft weinig meer gemeen met de oorspronkelijke bebouwing die op de oude foto te zien is. Aan de overkant van het water, de kant die u niet kunt zien, was de zagerij van Van Amerongen gevestigd. In de waterkom lagen de boomstammen te wachten tot er planken van gezaagd konden worden. Nu wordt het vijvertje gebruikt als ligplaats voor de, door de Stichting Wijkse Projekten herbouwde trekschuit "de Krommerijnder" en de  jeugd die er een vishengeltje uitgooit. Een rustig plekje in de stad, maar wat jammer dat er niets meer overgebleven is van de molen die er eens was.

 

 

Op de voorgrond het huis van de familie de Bruin. Op de achtergrond de houtzaagmolen “de Zonnewijzer”. Op hol geslagen in 1912 en daardoor afgebrand. De molen heeft gestaan bij een inham van de Kromme Rijn aan de Prins Hendrikweg, de inham heet nu “het Balkengat” en is vernoemd naar de balken die daar in vroeger jaren lagen in te wateren. (Tekst: Henk Marchal en Timo Westland)

 

 

bottom of page