
WijktoenWijknu
OEVERSTRAAT
​
Bakkerij Agterberg op de hoek van de Dijkstraat – Oeverstraat. Afgebrand ca. 1921. De stoomtram met alleen personenvervoer; ook goederenpakketten, lorries met stenen, zand en grind. Op de voorgrond het eindpunt van de stoomtram, de remise. Veelal hadden de monumentale panden hardstenen stoepen die ingesloten waren door gietijzeren of stalen kettingen. Deze waren aan de straatzijde bevestigd aan zeshoekige gefrijnde hardstenen palen.

​
Uitzicht vanaf de Dijkstraat op de Oeverstraat met aan het eind de Katholieke Kerk. Het woonhuis rechts is nu het advocatenkantoor van Leijendekker. De woonhuizen links zijn nu deels in gebruik als ateliers en praktijkruimte met op de etages woonruimte. De tramrails en remise in de Oeverstraat en op het pleintje aan de Dijkstraat zijn al heel lang verdwenen en de straat is nu als éénrichtingsverkeersroute in gebruik om het centrum van Wijk bij Duurstede te verlaten. Opvallend is dat de panden allemaal zorgvuldig zijn gerestaureerd en het karakter van de straat er aanzienlijk beter op is geworden.

​
De Oeverstraat gezien in de richting van de Dijkstraat. Geheel rechts de pomp op de hoek van de Oeverstraat/Peperstraat. Deze werd in 1933 afgebroken. Overigens schijnen er zo'n 30 van dit soort pompen in Wijk te hebben gestaan. Op de foto de personen v.l.n.r.: Ort de Bruijn, de slager, Martijn Janssen, Anton Helmond, Adriaan Bakkers, Grada Bakkers en Job Otten. Op de stoep rechts Bernhard Schut. Boven de pomp woonde Chrisje Verkerk. De kaart is uit 1920.


​
Pand aan de Oeverstraat waar nu Garage Oteman is gevestigd. Foto waarschijnlijk gemaakt in 1914. Oeverstraat 18 zoals die er in 1914 uitzag. Foto ingebracht door Constant de Haas. Op de foto zelf staat een interessante aanvulling. Wellicht hebben hier vluchtelingen gewoond tijdens de oorlogsjaren.

​
Een heel bijzondere foto. Een groepsfoto van mensen die in de Oeverstraat in Wijk het bevrijdingsfeest in 1919 vieren. Nu dus bijna honderd jaar geleden. (Foto geplaatst door Hans van der Linden.)

​
Sint Ewouds- En Sint Elisabethsgasthuis in 1962. Toen werd het pand nog gebruikt waarvoor het bedoeld was, de huiosvesting van ouderen. Die functie is nu verplaatst naar een nieuw onderkomen in de Gansfortsraat. Het pand aan de Oeverstraat is nu een galerie voor moderne kunst. (Foto geplaatst door Edo Janssen.)

​
Oeverstraat hoek Peperstraat in 1976. In de winkel op de hoek is nu Rik´s kapsalon gevestigd. Daarnaast de tweede generatie van Bakker schoenen. (Foto geplaatst door Edo Janssen.)

​
Gard de Rooij uit de Vlietstraat met zijn groente kar. Foto rond 1960 van de vorige eeuw gemaakt. (Foto geplaatst door Jip de Rooij)

​
Wijk bij Duurstede, Oeverstraat 18 na de verbouwing. Tweede pand van rechts. Het meest rechtse pand is de voormalige garage met bovenwoning van Joop Oteman. Foto ingebracht door Constant de Haas.

​
Oeverstraat 5, Bertus, Hubertus & Martijn Janssen ernaast veldwachter Stap omstreeks jaren '30. Foto geplaatst door Martin Janssen.

​
Foto van hetzelfde pand maar dan in de jaren '80 van de vorige eeuw en vanuit de andere richting genomen. Foto geplaatst door Martin Janssen.

​
Oeverstraat, het gebouw van het Ewoud en Elisabeth Gasthuis. Let vooral op het fraaie hek en de beide beelden op de ingang. Deze beelden hebben nu een plekje gevonden in het nieuwe E&E Gasthuis aan de Gansfortstraat.
























Oevertstraat rond 1900