top of page

​

Gezicht in de Muntstraat in de richting van de Kasteelruïne “Duurstede”. De Muntstraat was één van de belangrijkste straten van Wijk bij Duurstede. Rechts het in Empirestijl gebouwde notarishuis van Mr. Van Heijst, waar tegenover een gietijzeren hek met daarachter een stadstuin. Eens woonde in dit pand de vroegere muntmeester. Veel later werd het notarishuis, daarna Huishoudschool. In de verte de Bourgondische toren van het Kasteel Duurstede. Foto gemaakt voor 1909.

​

Doorkijk vanuit de “Hoenderpoort” ook wel genoemd "Kasteelse Poort" naar de Muntstraat. De Muntstraat is jarenlang één van de belangrijkste straten geweest van Wijk bij Duurstede. Een straat waar de notabelen van de stad woonden. Rechts achter de hoge muur was rond de 19e eeuw de gasfabriek gesitueerd. Links beneden de lantaarn van de poort staat het huis Amstelwijk, geboortehuis van Cornelius van Wijk, één der negentien martelaren van Gorkum. Foto gemaakt in 1908.

MUNTSTRAAT

 

​

Het prachtige monumentale pand aan de rechterzijde van de foto is, na jaren gezamenlijk gebruik door een aantal verenigingen, in particuliere handen gekomen, geheel verbouwd en in de oude staat teruggebracht. Erachter ligt een prachtige tuin die grenst aan de Mazijk. De tuin aan de linkerzijde van de foto is vervangen door een rij woningen. Aan het eind van de straat, aan de rechterzijde en grenzend aan een parkeerterrein is nu gevestigd het museum van Wijk bij Duurstede waar talrijke vondsten zijn te bewonderen die vrijgekomen zijn tijdens de opgravingen die veelvuldig in Wijk bij Duurstede plaatsvonden.

 

​

Van links naar rechts Muntstraat 19, 21, 23 en 25, daarnaast duplex woningwetwoningen Muntstraat 27 tot en met 49. Geheel op de achtergrond de Bourgondische toren van kasteel “Duurstede”. De bebouwing is in zeer slechte staat. De huizen met nummers 21, 23 en 25 zijn eveneens in Empirestijl gebouwd. Foto gemaakt in 1968.

​

Een teken van de tijd. De twee auto’s die op de oude foto geparkeerd staan, zijn er in de huidige tijd twaalf. De panden zijn geheel gerestaureerd en het café is verdwenen. In het pand ernaast was vroeger een jeugdhonk gevestigd, nu is het een bedrijfspand. Het enige dat in al die jaren in de oude staat is gebleven, is het poortje tussen het kleine huis op de voorgrond en het witte pand ernaast. Voor het overige zijn alle gebouwen en woonhuizen verbouwd in oude stijl. Dat er aan het behoud van de historie van Wijk bij Duurstede veel aandacht wordt besteed, blijkt uit het wegdek dat geheel is voorzien van bestrating in karakteristieke kinderkopjes.

​

Zicht op de Muntstraat vanaf het pad naar het kasteelpark. Naar verluidt zou dit een foto van 1962 moeten zijn. (Foto geplaatst door Jip de Rooij) Op de achtergrond links het gebouw waar nu museum Dorestad gevestigd is.

​

De voormalige Huishoudschool aan de Muntstraat. Een beeldbepalend monument in de straat. Nu een behoorlijk ruim bemeten woonhuis. Foto ingebracht door Regina Kreijffelt.

​

Cafe Duurstede in de Muntstraat in 1962. Het cafe werd gerund door van Haarlem en daarvoor door Wout Diepeveen. De band Lucifer met Henny Huyisman en Margriet Eshuis hebben er nog opgetreden. Op woensdagavond was er het vrouwencafe. Rechts van de ingang was een slijterij. Foto ingebracht door Jip de Rooij.

​

Pand aan de Muntstraat naast het parkeerterrein nog voor het werd verbouwd tot museum in 1979. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

​

Tijdens de verbouwing tot museum in 1979 werd rechts naast het pand een ruime moderne lobby gebouwd. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

​

De Muntstraat met rechts de voormalige huishoudschool.

​

Muntstraat 25 in 1962. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

​

En hier is Muntstraat 25 aan de achterzijde te zieen. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

​

Een foto uit 1971 van het Koetshuis dat stond aan de andere kant van de grote tuin van de voormalige Huishoudschool. Dit koetshuis was in gebruik van de Rooms-Katholieke Kerk voor het onderbrengen van de likkoets. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

​

Deze foto is van voor 1935, een exacte datering hebben we niet. De kastanjeboom rechts is helaas in 2015 gesloopt.

204851461_4321985367819873_5044508538259914180_n.jpg
208312733_4321971801154563_3880263750149372426_n.jpg
bottom of page