top of page

MAZIJK

 

Mazijk direct na de ingang bij Peperstraat nr. 16. De eertijds te Wijk bij Duurstede bestaande mandenmakerij was in dit schuurachtige gebouw gevestigd. Deze werkte vooral voor de visserijvangst in de Lek en voor de ooftbouw rond Wijk bij Duurstede. Links van het gebouwtje het smalle deel van de Mazijk, dat uitkomt in de Peperstraat. Het pand heeft er tot in de jaren '70 zo bij gestaan, gebruikt als garage.

Een werkelijk prachtig staaltje van bewustzijn voor behoud van sfeer en oude waarden in een stad. De volledig vervallen en verwaarloosde oude mandenschuur werd verbouwd tot een woonhuis dat geheel in de omgeving van de Mazijk past. De karakteristieke kenmerken zoals de ronde raampjes en de wolfskap van het huis zijn behouden. Dat de restauratie met oog voor detail is gebeurd is te zien aan de ankers in de gevel, aan de detaillering van de ramen en de hanenkammen boven de kozijnen en aan de raam- en deurluiken. De Mazijk is het groene hart van Wijk bij Duurstede. Het moet weldadig zijn om daar in dit huis te kunnen wonen.

Gezicht op de Mazijk. De Mazijk was de speelplaats van de Openbare Lagere School van meester Lancée. Op zijn verjaardag werden tussen sommige van de beide rijen lindebomen staken of balken gelegd, zodat de jeugd op die dag kon schommelen. Men ziet hier de hoogste klas van de school die uitgaat.

De Mazijk is het bijzonder fraaie groene hart van Wijk bij Duurstede. Een heerlijk plekje waar je, op het terras van café ’t Hoff, onder het genot van een kopje koffie of een fris biertje in alle rust kunt genieten van de prachtige omgeving en waar oude aangrenzende woningen prachtig zijn gerestaureerd. Vroeg in het jaar kun je de ooievaars zien die een nest hebben gebouwd op één van de woningen aan de Volderstraat. De muren rechts en links van de weg zijn enige jaren geleden met oude baksteen volledig gerenoveerd. De meeste leilinden zijn vervangen door nieuwe, slechts enkele zijn behouden gebleven. Kortom, één van de mooiste plekjes van Wijk bij Duurstede waar de sfeer van tientallen jaren geleden nog steeds voortbestaat.

Tussenfasen tussen toen en nu. Foto ingebracht door Tineke Marchal.

Zo is er niets....en zo staat er weer een fraaie woning. Foto ingebracht door Tineke Marchal.

De achterkant vanaf de Mazijk van wat nu het restaurant 't Klooster is. In feite is het originele gebouw geheel gesloopt en in de oude staat hetbouwd door aannemer Ton van Woude. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

Aan de Mazijk heeft een rijtje arbeiderswoningen en twee scholen gestaan. O.a. de familie de Keijzer en Engel Schuur hebben er gewoond. In 1965/1966 werden die huisjes gesloopt. Hier een oude foto ervan geplaatst door Tom Moerenhout.

De huisjes aan de Mazijk vanaf de andere kant gezien.

De Mazijk gezien vanaf de kant van de Peperstraat naar de kant waar Kasteel Duurstede staat.

De muur langs de Mazijk. Die heeft aanzienlijk meer gezien in de loop van de eeuwen dat hij daar staat dan de passanten die er nu langs lopen.

Een bouwvallige schuur in de Mazijk die al jaren geleden is ongebouwd tot woning.

Krantenartikel geplaatst door Rita van Rooijen. Destijds in de krant geplaatst ter gelegenheid van de opening van de volledig opgeknapte Mazijk.

bottom of page