
WijktoenWijknu
De schuur links op de foto werd op 22-07-1885 aangekocht door Johannes van den Heiligenberg, zijn zoon Cornelis Everardus (Kees) van den Heiligenberg verkoopt de schuur op 5 juni 1914 aan Hendrik van Oudbroekhuizen voor 920 gulden, later wordt zijn zoon Albertus van Oudbroekhuizen (badmeester van het zwembad in de Lek) eigenaar. Ik weet nog dat hij de zwemhokjes en loopbruggen daar opsloeg als de zomer voorbij was. Na de oorlog 1940-1945 werkten Johan Balvers en zijn zoon Theo in de schuur met de eerste machinale klompenmakerij. Ongeveer 1968 toen ik bij aannemer Ch. Gladbeek werkte hebben wij de schuur en de hooipoort afgebroken en de Drugstore gebouwd voor drogist en apotheker Henk van der Linden. (Broer van de rijschoolhouder). (Tekst: Henk Knoop)

Op dit plekje van Wijk bij Duurstede, de Maleborduurstraat, is heel veel veranderd in de loop van de jaren. Het woonhuis aan de rechterzijde is nu café-restaurant “De Mallemolen” van Gert-Jan van Rooyen. Het gebouw met de onderdoorgang, een deel van een oude stadsboerderij, is in de loop van de jaren in vele handen geweest en vaak verbouwd. Op dit moment is het een restaurant voor exotische gerechten. Ook aan de linkerzijde van de straat bevinden zich enige cafés. De Maleborduurstraat is nu vooral de doorsteek voor voetgangers en fietsers naar De Engk, het stadsdeel ten westen van het centrum van de stad. De straat kruist met de Achterstraat.

Tegenwoordig zijn in deze panden de café's Ome Ko en het Pakhuis gevestigd. Van oorsprong zijn het middeleeuwse huizen waar ooit Kapittelheren woonden die verbonden waren aan de St. Jans kerk of Grote Kerk op de Markt. In de jaren '50 woonde er kolenboer van Leersum die daar ook zijn opslagplaats had. (Informatie Martijn Pastoors)

MALEBORDUURSTRAAT

(Foto afkomstig van Jip de Rooij)
(In dit pand heeft een veelheid van restaurants gezeten. Op dit moment vinden we daar het cafe Ome Ko en Cafe Het Pakhuis. Maar in de jaren daarvoor hebben we er ook het restaurant van Paul Fagel gezien. De verbouwing tot wat het nu is hebben Peter Stigter en zijn vader Kobus voor hun rekening genomen. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.

Maleborduurstraat in de jaren '60 van de vorige eeuw. In dit pand is nu het cafe van Ome Ko gevestigd.

Zo zagen veel panden in de binnenstad eruit zo'n 40 tot 45 jaar geleden. Veel met een bordje "onbewoonbaar verklaard". Veel goede wil, geld en energie van particulieren hebben ervoor gezorgd dat de binnenstad van Wijk bij Duurstede er nu zo aantrekkelijk uitziet. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.


Maleborduurstraat nog in een wat deplorabele staat. Huisjes waren hoognodig aan renovatie toe. Foto is waarschijnlijk gemaakt rond 1975.

Maleborduurstraat op 2 december 2015. Links Eethuys Dorestad en rechts de juwelierswinkel van Bastick. Die overigens per begin 2016 gaat verhuizen naar de Markt.




