top of page

KROMME RIJN

 

De naam “dorpsbrug” doet vermoeden, dat dit de belangrijkste overgang over de Kromme Rijn was. Dat is niet zo. Deze brug geeft toegang vanaf De Brink naar de Beukenlaan bij Kasteel Rhijnestein. Op de brug staan de meisjes Tonnie en Fietje Knirim; de filmsterren van Cothen, want op meerdere foto’s uit die tijd (circa 1925) staan zij afgebeeld.

Vóór het kerkgebouw de woning en de hooitas van de familie Burgeler-van Donselaar. De heer van Burgeler is jarenlang in dienst geweest bij familie van Beeck Calkoen van Kasteel Rhijnestein, onder andere als koetsier.

 

 

De Kromme Rijn vormt een onverbrekelijk geheel met Coithen. Het is er bijna het mooiste gedeelte van, dat zie je vooral als je een kanotocht maakt of er met de Krommerijnder overheen vaart. Genieten in optima forma. Hier een prachtige foto van rond 1930.

Er is weinig veranderd aan de brug over de Kromme Rijn en aan haar omgeving. De beschermpalen in de Kromme Rijn zijn verdwenen en de hooitas heeft plaats moeten maken voor een garage/berging voor de familie Th. Vernooij-van Woudenberg. Aan de rechterzijde van de Kromme Rijn (dus aan de kant van de woningen) zijn in 2005 damwanden geplaatst, teneinde het zogenaamde meanderen van de rivier aan die zijde te voorkomen.

Deze opname is in ieder geval vóór 1924 gemaakt, want op de korenmolen “Oog int Zeil” zijn de wieken nog aanwezig. Genomen vanaf de brug bij Kasteel Rhijnestein is zicht ontstaan op een bedrijfsgebouw bij de boerderij (hoofdzakelijk een melkveehouderij) van de familie Doeser op De Brink.

Deze unieke sfeer is niet veel veranderd in de loop der jaren. De melkbussen zijn verdwenen en de boerderij, De Brink 6, is vanwege beplanting bijna niet meer te zien. De functie als boerderij is enige jaren geleden opgeheven. Wel is het zo, dat de huidige eigenaren, familie Leferink-Blijdestein, de bestaande hooibergloods nog voor een korte tijd in gebruik zullen hebben en dat zij ook enige kippen houden.

bottom of page