top of page

ZWEMBAD

Diplomazwemmen, baantjes trekken. Het kon allemaal en er was altijd voldoende toezicht aanwezig. Foto afkomstig van Carla Vliek.

Het plezier spat er vanaf. In die tijd hadden de omliggende gemeentes Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek nog niet zoveel inwoners als nu waardoor het bijzonder lastig was om dit zwembad financieel in stand te houden. Foto afkomstig van Carla Vliek.

 

Na verloop van tijd werd de exploitatie van het zwembad opgegeven. Het bad werd gesloten, gesloopt en het gebied werd terug gegeven aan de natuur. Nu is het een prachtig wandelgebied geworden. Toch blijft het jammer dat het zwembad er niet meer is. Foto afkomstig van Carla Vliek.

Wijk bij Duurstede is rond de jaren 1870 tot ca. 1980 in het buitengebied een bijzonder fraai zwembad rijk geweest. Prachtig in de openlucht en in de natuur. Vele Wijkse mensen bewaren daar mooie herinneringen aan. Foto afkomstig van Carla Vliek.

Deze foto is gemaakt door Tineke  Marschal in 1973 en nog voor de officiele opening van het zwembad. Het is een afdruk van een dia, vandaaar de kleurafwijking.

Opkomst en ondergang van het Wijkse zwembad. Op deze foto hebben de waterplanten al bezit genomen van het zwembad. Voor fotografen een uitdaging maar voor de zwemliefhebbers een gruwel. Foto afkomstig van André van Zwieten.

In de zomer ging de Wijkse jeugd in de zestiger jaren iedere dag zwemmen weer of geen weer. Je kon er zelfs twee zwemdiploma's halen. Voor een gulden per stuk afzwemmen op zaterdagmorgen. Dat kon twee keer per jaar en het zwembad ging normaal altijd pas om half twee open. Tekst Hans Pouw, foto ingebracht door Jip de Rooij.

Zwembad in de Lek: vlnr badmeester Bertus van Oudbroekhuizen, daar voor zijn vrouw Marie van Zoest, naast van Oudbroekhuizen 1? 2 Piet de Heus,3 mevr. de Bruin-blom, 4 Riek de Bruin. Informatie Henk Knoop.

bottom of page