WijktoenWijknu
MENSEN EN MACHINES
Hoewel het niet de bedoeling is om op deze site afzonderlijke personen en/of onderwerpen op te nemen zijn er toch mensen die zo belangrijk zijn geweest voor de gemeenschap in de drie woonkernen dat zij het verdienen extra genoemd en onder de aandacht te worden gebracht. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die publieke functies hebben bekleed zoals bestuurders van de plaatsen, doktoren, notarissen enz. en die op grond daarvan met veel mensen in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek in aanraking kwamen en ook daadwerkelijk invloed hadden op het wel en wee van de bevolking in die plaatsen. Ook zijn er onderwerpen geweest die voor de inwoners van Wijk bij Duurstede van aanzienlijk belang zijn geweest zoals o.a. vervoer van en naar plaatsen die verder in de omgeving lagen dan te doen was met de eigen vervoersmiddelen.
"Het Wijkse Lijntje", dat is de naam van de stoomtram die een aantal jaren van Doorn naar Wijk bij Duurstede gereden heeft. De tram reed vanaf 1885 door Wijk. Op enkele andere foto's op de website ziet u er meer foto's van. (Foto ingebracht door Jannie Rijsdam)

Geert van Rooijen beter bekend als “de Grote God”. Bij hem kon je terecht voor allerlei kwalen en aandoeningen en door middel van strijken (over de pijnlijke plaats/kwaal) heeft hij veel mensen uit heel Nederland kunnen helpen/genezen. De man is uitvoerig beschreven in het boek "De wederopbloei van Wijk" van Wim van Amerongen. (Foto geplaatst door Jip de Rooij, tekst van Constant de Haas.)


Peperstraat 36. 1917/1918. Mijn grootouders (Leendert Leeuw en Maatje Boot) hebben 1917 een winkel in aardewerk e.d. in dat pand overgenomen. De oude naam staat er nog op: "Stad Maastricht". De twee kinderen zijn mijn moeder Jo Leeuw, geb 1914 en haar in 1915 geboren broertje Wim Leeuw. Beiden geboren in Wezup (Zweeloo) (Drenthe). In Wijk werden nog drie kinderen geboren. Terwijl mijn grootmoeder in de winkel stond, ging opa met paard en wagen de boeren in de omgeving af. (Ingebracht door Leendert Smit.)







Tussen 1928 en 1967 zetelde de deken van dekenaat Culemborg in Wijk bij Duurstede. Drie dekens bleven tot het eind van hun leven in Wijk en werden begraven op het kerkhof aan de Steenstraat: deken Roeleveld, deken Meyer en deken Van Weerdenburg. Opvolgers Smulders (van 1955 tot 1967) en Koertshuis (deken van Zeist) vertrokken naar elders. Voor en na deze periode had de parochie "gewoon" een pastoor. Deze lieten hun sporen na in Wijk, onder Roeleveld werd de kerk fraai beschilderd en uitgebreid en werden door Meyer de eerste stappen gezet voor een nieuw altaar, dat uiteindelijk werd voltooid tijdens het pastoraat van Smulders. Koertshuis liet de kerk in 1969 opnieuw inrichten en versoberen. Foto's 3, 4 en 5 en tekst van Sander van Daal.
De verhuisadvertentie. (Ingebracht door Leendert Smit.)

Enkele jaren later zouden opa en oma Leeuw nr 21 van een ander opschrift voorzien, zoals uit deze foto blijkt. Maigret (verkoper bij mijn oom Wim Leeuw) nam in 1952 de winkel van Wim Leeuw op nr 36 over, toen Wim een winkel in huishoudelijke artikelen in Amsterdam-Zuid begon. (Ingebracht door Leendert Smit.


Gerrit Achterberg is een landelijk bekende schrijver en dichter en geboren en getogen in Langbroek. Zie bij "Bibliotheek" het boek van Wim van Amerongen. Hier zijn geboorteakte. Foto ingebracht door Constant de Haas.
Gerrit en Kees van Beek. Helaas is niet bekend in welk jaar deze foto gemaakt is. Moet in het begin geweest zijn van wat geworden is een dynastie van vervoersbedrijven. Noem Jo van Beek (inmiddels failliet), Gerrit van Beek (bedrijf verkocht aan Jo van Beek) en A.C. van Beek als enig overgeblevene. Foto ingebracht door Jip de Rooij.

Een van de meest markante mensen in de Wijkse gemeenschap is zonder enige twijfel jarenlang Hennie Peek geweest, vanaf 1948 eigenaar en uitbater van cafe-restaurant "De Engel", op deze foto samen met Wim Otten toekijkend bij een verbouwing aan zijn pand. Foto ingebracht door Jip de Rooij en dateert van rond 1965.


Sacramentsprocessie jaren dertig. Deken Roeleveld draagt de monstrans met het Allerheiligste. De monstrans uit 1680 is nog steeds in het bezit van de parochie. De processiehemel werd meestal gedragen door leden van het kerkbestuur. Wie herkent deze mannen? Aanknopingspunt: toen schip en toren van de kerk werden vervangen in 1937 waren Schellekens, Van den Heiligenberg, Van de Burgt en De Bruyn kerkbestuursleden. Achter deken Roeleveld loopt nog een geestelijke. Zou dit kapelaan Swart zijn? Foto en tekst ingebracht door Dander van Daal.


De stadsomroeper Willem "de tuut" Jansen in actie. Foto ingebracht door Jip de Rooij.


Links mijn grootvader Leendert Leeuw, die van 1917 tot 1922 een winkel in huishoudelijke artikelen had op Peperstraat nr 36 en toen met zijn winkel over stak naar nr 21. Begin 1940 verkocht hij de hele inventaris van zijn winkel van nr 21 aan zijn oudste zoon Wim Leeuw, die in 1939 op Peperstraat 36 een winkel in ijzerwaren was begonnen. Opa en oma Leeuw gingen in maart 1940 namelijk naar Eindhoven, waar zij in de wijk Woensel een grote winkel in huishoudelijke artikelen, speelgoed, enz openden onder de naam "Lebo". Foto en tekst Leendert Smit.

Links mijn grootvader Leendert Leeuw, die van 1917 tot 1922 een winkel in huishoudelijke artikelen had op Peperstraat nr 36 en toen met zijn winkel over stak naar nr 21. Begin 1940 verkocht hij de hele inventaris van zijn winkel van nr 21 aan zijn oudste zoon Wim Leeuw, die in 1939 op Peperstraat 36 een winkel in ijzerwaren was begonnen. Opa en oma Leeuw gingen in maart 1940 namelijk naar Eindhoven, waar zij in de wijk Woensel een grote winkel in huishoudelijke artikelen, speelgoed, enz openden onder de naam "Lebo". Foto en tekst Leendert Smit.

Thijs en Corrie vd Pavert, burgemeester Bunjes met de vlag, hij was van 1975 tot 1989 burgemeester van Langbroek.
Mevrouw Kuijer met buurmeisje van Willigenburg. Foto ingebracht door Tineke Marchal.



