
WijktoenWijknu
HAVEN EN HAVENWEG
Gezicht op de haven met vrachtschepen, de scheepstimmerwerf, de Runmolenpoort en gedeeltelijk de woonhuizen aan de Dijkstraat. Links de Nederlands Hervormde Kerk op de achtergrond en juist links van de runmolenpoort het torentje “De Peperbus” van de voormalige in 1937 afgebroken Rooms Katholieke Kerk. Op de wal van de werf ziet u boten liggen. Eén daarvan (in het midden van de foto) op zogenaamde scheggen waarlangs de boten te water werden gelaten.

Heel veel jaren een gespreksonderwerp voor velen: de gemeentehaven van Wijk bij Duurstede. Deze werd uiteindelijk ingerich tot een passantenhaven. Op de voorgrond van de foto is de ambachtelijke scheepswerf van Pisano te zien. Op de achtergrond is de “Peperbus” van de Katholieke Kerk vervangen door de moderne spits die nu op de toren staat. De gerestaureerde molen “Rijn en Lek” is eveneens goed zichtbaar.

De meest gemaakte vergissing als het om dit soort foto's gaat is dat hier de molen van Ruysdael op te zien is. Hier ziet u de molen Rijn en Lek die de winkel eronder voorziet van diverse granen voor de verkoop aan consumenten en bakkers. De echte molen van Ruysdael heeft gestaan aan Langs de Wal. Helaas is de molen zelf gesloopt, het voetstuk ervan kunt u echter nog steeds bezichtigen. Kijk voor een foto van deze restanten op "Langs de Wal".




De haven kreeg zijn huidige vorm omstreeks 1870. Recht voor het molenhuis zien we de schipperstimmerwerkplaats van Henricus Wilhelmus van den Hurk, met schip op het droge. Sinds 1855. (Tekst uit het boek: "Schipperen rond Wijk".



Het zandscheepje van opa Brouwer omstreeks 1906 bij de scheepswerf van de gebroeders van der Hurk in de haven van Wijk bij Duurstede. Foto ingebracht door Henk Muis.


Geplaatst door Gert Schaap.
Er heeft tegen de Walmuur aan gedurende enige jaren een aantal woonwagens gestaan waar nu de Havenweg loopt. (Foto geplaatst door Gert Schaap.)

Rond 1970 werd dit woonwagenkamp opgeheven en verplaatst naar een terrein in de nabijheid van de Welkoop winkel en de volkstuinen aan de Langbroekseweg. (Foto geplaatst door Jip de Rooij.)

Deze foto is ergens rond de jaren zeventig van de vorige eeuw gemaakt. Het water van de Lek was, zoals vaken voorkomt in Wijk bij Duurstede, ver buiten zijn oevers getreden en overstroomde bijna de gehele Havenweg. (Foto geplaatst door Jip de Rooij.)

Een heel oudje en een heel fraaie, een reproductie van een gravure uit 1698. Als ansichtkaart uitgegeven door drukkerij Vonk aan de Dijkstraat. Wijk bij Duurstede vanaf het water gezien.

Panorama vanaf het water op het beschermde stadsgezicht van Wijk bij Duurstede. Foto van voor 1931. Wie zou hier niet willen wonen?

Naar verluidt zou deze opname ergens tussen 1950 en 1960 gemaakt moeten zijn. Niet bekend is welke gelegenheid dit is geweest, wellicht een soort werkverschaffing maar ook dat is niet helemaal zeker.

De Lek laat regelmatig weten dat hij af en toe eens buiten zijn oevers wil treden. Meestal gebeurt dat wat later in het voorjaar met het smeltwater uit Zwitserland en Duitsland. Deze foto is afkomstig van Rita van Rooijen.

Dit schilderij van van Ruysdael uit 1675 heeft deze molen eeuwige roem bezorgd. De molen die van Ruysdael werkelijk schilderde bestaat niet meer, slechts de voet is nog zichtbaar aan de straat Langs de Wal. Foto ingebracht door Constant de Haas.

De Lek in de winter van 1929. Volledig bevroren en heerlijk om te schaatsen. Zou dat ooit weer gebeuren? Foto ingebracht door Henk Muis.

Een heel oude foto. Gezicht op de Wijkse haven zoals die er in 1908 uitzag. Niet bepaald een plaats waar veel gebeurde zo te zien. Zou het niet leuk zijn om eens naar die tijd terug te kunnen gaan. Prachtig om te zien.

Naar verluidt moet deze foto zo ongeveer rond 1912 gemaakt zijn. Foto ingebracht door Jip de Rooij.

Uit het fotoalbum van Gerard Deksen (zoon van de parlevinker en de olieboer), via Jaap Boersema. Foto ingebracht door Henk Muis

De Wijkse haven in 1925.




De Havenweg voor 1970. Destijds stond er een woonwagenkamp.

Nogmaals de Havenweg voor 1970, nu vanaf de Walmuur gezien.


Foto genomen op 10 januari 2016.
De Wijkse haven gedurende de droge zomer van 1959. De ark licht te wachten tot er weer voldoende water in de Lek staat. Foto ingebracht door Constant de Haas.


Foto genomen op 10 januari 2016.
Vanaf de Havenweg gezien lijkt de molen nog groter dan hij al is. Machtig gezicht.


Foto genomen op 10 januari 2016.
De Havenweg vanaf de stadsmuur gefotografeerd tijdens een van de bijna jaarlijkse momenten dat het water van de Lek tegen de muren staat. Deze foto is genomen in 1920. Foto geplaatst door Tom Moerenhout.


Foto genomen op 10 januari 2016.
De haven zoals hij er in 1926 uitzag, nu dus zo'n negentig jaar geleden. Volledig overwoekerd en verwilderd, weinig onderhoud gepleegd. Dan ziet het er tegenwoordig toch wel wat fraaier uit.


Foto genomen op 10 januari 2016.
Vanaf het haventerrein naar de molen. Links de werf waar de firma Pisano voor reparatie en renovatie van boten is gevestigd. Foto ingebacht door Constant de Haas.


Foto genomen op 10 januari 2016.












