top of page

Groepsfoto's

Het verenigingsleven in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek is bijzonder actief. Vele sport-, muziek-, toneel-, bridge- en klaverjas, biljart-, vogel- , konijnen-, hobbyclubs en andere verenigingen die door de bevolking zelf zijn opgericht en ook actief worden onderhouden. De foto's hieronder getuigen daarvan. Wat de accommodaties betreft is het sons behelpen maar het bloed kruipt toch altijd waar het niet gaan kan, er wordt altijd wel weer een ruimte gevonden om de vrijetijdsbezigheden te beoefenen. Ook klassefoto's van de scholen die hier gevestigd waren geven heel veel herkenning bij mensen waarvan de ouders al in deze regio woonden.

School met de Bijbel 1953. Foto beschikbaar gesteld door Geertje Heij.

 

Schoolfoto 1925. Staand op de achterste rij in het midden met matrozenkraag is Gijs van Laar en die twee meisjes links onder met dezelfde witte jurkjes zijn Jans (mijn moeder) en Ger van Laar. Foto beschikbaar gesteld door Geertje Heij.

Foto beschikbaar gesteld door Gonnie Bosman-Kuijer.

Foto beschikbaar gesteld door Gonnie Bosman-Kuijer.

Eerste elftal van voelbalclub Dorestad in 1955. Foto beschikbaar gesteld door Hans van der Linden.

Op de achtergrond een replica van de Veldpoort gebouwd ca. 1951 ter ere van het 650-jarig bestaan van Wijk bij Duurstede. Foto beschikbaar gesteld door Rita van Rooijen.

Zwembad in de Lek: vlnr badmeester Bertus van Oudbroekhuizen, daar voor zijn vrouw Marie van Zoest, naast van Oudbroekhuizen 1? 2 Piet de Heus,3 mevr. de Bruin-blom, 4 Riek de Bruin. Informatie Henk Knoop.

Deze foto is gemaakt tijdens een NFO tentoonstelling in 1949 in de nieuwe veiling. Op de foto rechts onder een piepjonge heer Nico Vernooij. In het midden, naast burgemeester Kentie, zijn vader. Achter dhr. Vernooij sr. staat de heer J. van Rooijen. Zijn vader zit 2de van links. Hij was destijds directeur van fruitveiling Wijk bij Duurstede. Informatie Rita van Rooijen.

Foto beschikbaar gesteld door Joop Bresser.

Foto beschikbaar gesteld door Ries van Amerongen.

Groepsfoto gemaakt ter ere van het 40-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer van Langbroek. Foto beschikbaar gesteld door Ries van Amerongen.

Wellicht is iemand bekend met één of meer van de personen die staan afgebeeld. Eén van de personen is de vader van Dennie Hogendijk. Het zijn in ieder geval mensen van Vliegbasis Leeuwarden wellicht gemaakt in 1946. Foto beschikbaar gesteld door Dennie Hogendijk.

Foto uit 1916 met de grootvader van Dennie Hogendijk uit Cothen. Waar de foto genomen is kan niet goed ontcijferd worden. Foto beschikbaar gesteld door Dennie Hogendijk.

Foto is van 1964, Christelijke kleuterschool uit de volderstraat. (Foto geplaatst door Gert Schaap.)

Klassefoto School met den Bijbel, ca 1927. Derde rij van onderen, helemaal links Dirk Leeuw. tweede meisje rechts van hem: Ada Leeuw. Schuin achter haar Wim Leeuw. Vermoedelijk is de foto met alle kinderen Leeuw achter Peperstraat 21 op dezelfde dag gemaakt, want zo te zien hebben Dirk, Ada en Wim dezelfde kleren aan als op die foto. (Foto geplaatst soor Leendert Smit).

Foto gemaakt in 1927: achter Peperstraat 21. Van links naar rechts: Ada Leeuw (geb 1920); Dirk Leeuw (geb 1919); Wim Leeuw (geb 1915); Jo Leeuw (geb 1914) met op schoot het nakomertje Rienus Leeuw (1927). Van de vijf kinderen Leeuw is er geen meer in leven. Ada overleed in 1983 (63 jaar) tgv een verkeersongeval; Dirk overleed in 1994. (74 jaar); Wim overleed in 1978 (62 jaar); moeder Jo Leeuw stierf in 1987 (73 jaar) en Rienus overleed in 1986 (59 jaar).(Foto geplaatst door Leendert Smit).

Grootouders van Leendert Smit, Leendert Leeuw en Maatje Boot met hun beide jongste kinderen (Ada en Rienus) voor de winkel op Peperstraat nr 21. De foto dateert van omstreeks 1937 schat ik (Rienus werd in 1927 geboren). (Foto geplaatst door Leendert Smit).

Kleuterschool School met den Bijbel ca 1924. Tweede rij in het midden (onder het meisje met de witte kraag): Ada Leeuw. Naast het meisje met de witte kraag: Dirk Leeuw. Ada en Dirk Leeuw zijn in ieder geval niet meer in leven. Ada kwam samen met haar man om het leven bij een verkeersongeval in Zeeland in 1983 (ze was toen 63) en Dirk overleed in Eindhoven in 1994 op 74-jarige leeftijd. (Foto geplaatst door Leendert Smit).

Het eerste team van SVW (Sportvereniging Wijk). Riedijk Pauw van Rooijen de Vlagger Breeschooten, Gard Broekhuizen, Martin de Leeuw, Jan Diepenveen, Gert Visee, Wim Pouw, Meester Runge, Piet van Haren, Henk Koolwijk, Kees Tollenaar, Lammert van Santen, Appie de Leeuw, Sies van Rooien en Wim Visser. (Foto Jip de Rooij, tekst Coco Bee)

Staan van links naar rechts : Marinus van der Linden(zijn vrouw is Sien , m, Riek van de Linden en haar man Gart van Linden met bril, v, m, Mien van Zanten Jacobs, Mevr Arreke van de Bovenkamp, Sien van der Linden, Riek van Rooyen, Gijsje Brand, Kee Kuijer van der Linden zij staat achter Toon de Heus. (woonde in de Volderstraat ,hoek Langs de Wal),Gijsje Broekhuizen ,Mevr Tessels,, Dhr en Mvr Onink, m, Dhr Wijman (tweede vooraan links),Frans Marchal met hoed en stok.
Vrouw die staat Mevr van Os met wit tasje.
Hurkend witte blouse Bruus van de Bovenkamp, Jan de Rooij, Toon de Heus,,Roel Stormbroek, Dhr van der Duin of Duim.

Benaming: Tineke Kwint.

Foto ingebracht door Constant de Haas.

Foto ingebracht door Constant de Haas

Levitas tijdens de avond vierdaagse net na de oprichting. De vlag heb ik toen der tijd uit getekend cq ontworpen op ware grootte,en is later door vrijwilligers gemaakt. ingebracht door Constant de Haas

Mannenafdeling Gasthuis rond 1800

Was het Ewoud en Elisabeth Gasthuis vroeger zijn tijd ver vooruit? Hebben we hier te maken met een moderne vorm van een kleinschalige wonen voor ouderen? 7 bewoners op een groep. Gezamenlijk aardappels schillen en het eten bereiden. Wel gescheiden wonen, dat wel.

ingebracht door Constant de Haas

Een foto van Excelsior Cothen:

Op de foto staan:

zittend op de voorgrond v.l.n.r.

onbekend, Gerrit Korpel, Jo de Gier, van Wilgenburg (dirigent), Kobus Stooker, Jan Kosterman, Gerard de Gier, onbekend

staand 1e rij v.l.n.r. Piet van Schaik, Bertus de Reuver, Jan van den Boogaard, Bart van Wijngaarden (mijn schoonvader), Co van Wijngaarden, Jan van Leeuwen, Henk van Leeuwen, Jan Bresser, onbekend, onbekend.

achterste rij v.l.n.r. Gijs van den Boogaard, Henk van den Boogaard, onbekend, onbekend, onbekend, Christ de Gier ?, Toon van Velsen, Toon van Wijngaarden en Frits de Gier.

Foto ingebracht door Hans van der Linden

Nog een foto van Excelsior Cothen, nu gemaakt op de Brink circa 1970. zittend voorgrond v.l.n.r.: onbekend, Joop de Gier, Henny van Leeuwen?, onbekend, Mieke van der Geer, Berry van der Geer.

1e rij staand v.l.n.r. Nard van de Boogaard, Alfons de Gier, Hamp de Rooij, Bertus de Reuver jr, Bertus de Reuver sr, Chris de Gier, Bart van Wijngaarden, Piet van Schaik, Joop ? de Reuver, Adriaan de Gier, Jan van den Boogaard, Toon van Wijngaarden, Jan Kosterman, Bertus van de Bildt, Adriaan Doeser, onbekend, Jan Doeser, Jan Kooijman.

achterste rij v.l.n.r. Korpel, Kobus Stooker, Gerard de Gier, Wim van Spelde ?, Henk van de Boogaard, ?de Reuver, Jan Bresser, Frits de Gier, Henny de Gier, onbekend, Sjaak Kooiman en Jo de Gier.

Foto ingebracht door Hans van der Linden

Een groepsfoto van Groep 2 van de Openbare school in Cothen. Jaartal helaas niet bekend.

Links zittend is juffrouw Knirim en rechts zittend is meester Harry van Groningen.

Foto ingebracht door Hans van der Linden

Kersenplukken in 1951. Een foto uit de kersenboomgaard bij Vernooij (voorouders van Theo). Op de foto staand van li naar rechts: Jan Ebergen, Bart van Wijngaarden, Co van Wijngaarden, onbekende, Reinier van der Linden, Kees Rozengarden, onbekende, Hannes de Rooij en ?? Spee

Op de voorgrond van li naar rechts:

Hamp de Rooij, zoon Vernooij, Annie Knoop, Joop van Galen, Kees van Rossum, Jan van der Linden (mijn opa), ?? Pouw en Teunis knoop

Foto ingebracht door Hans van der Linden

Prins : Willy Kosterman Adjudant: Jan van Wijk

Raad van Elf: Toon van Rossum, Joep Stooker, Hans van Hengstum, Joop de Gier, Hans van Straaten, Kees van de Boogaard, Jan Witenweerde, Harrie van de Geer,Daan Balk en Huub kronenburg.

Foto ingebracht door Hans van der Linden

De Wijkse Lekkertjes in nieuw kostuum - 1978 

Foto ingebracht door Helma Diepeveen.

Wilma van Haarlem rechts onder boven rechts Antoinet Tollenaar naast Wilma Bianca Heimerich, v d Ligt 2 ? Links onder Evelien fluit. Boven 2de rechts ?, Heiligenberg? De ligt, mariet vd Linden, de laaste 2 ?. Informatie Trudy van Dam.

Sport Vereniging Wijk bij Duurstede in 1965. Van l/r staande Jan Abing, Stef Kwint,  Tonnie Tollenaar, Henk Nebbeling (trainer), ??? Diepeveen,  Wout Marchal, Piet Diepeveen,  Jan Marchal,  ??? tollenaar,  Wim Willems,  Ross jetten, Jan Lamers,  Dikkie Kwint zittent l/r het bestuur Gart Broekhuizen,  Joop Nout,  Jo Spanje, Tiny van der Duin,  Geert Blaauw, Gert Visee,  Dik van Meeter. Foto ingebracht door Helma Diepeveen, informatie Peter Blaauw.

Ongetwijfeld zullen er nog genoeg mensen zijn die zichzelf in deze groepsfoto herkennen. Misschien een enkeling gepensioneerd maar toch... Foto ingebracht door Regina Kreijffelt.

Groepsfoto genomen in 1937, tussen de sloop van het schip van de Rooms-Katholieke waterstaatskerk met peperbus en de bouw van het huidige schip met toren en doop- en devotiekapel aan de Klooster Leuterstraat. Rechts is het klooster te zien en op de achtergrond de daken van de Grote Kerk en het oude postkantoor. De geestelijke iets links van het midden is deken Roeleveld. Ziet iemand nog andere bekenden? Foto en tekst ingebracht door Sander van Daal.

 Foto Sander van Daal, tekst Constant de Haas.

Een klassefoto van de Rooms-Katholieke school. Moet rond het jaar 1930 genomen zijn.  Foto ingebracht door Constant de Haas.

Ander lokaal en matrozenpakjes. De foto moet van rond 1932 zijn. In de middelste rij voorste bankje, het meisje zonder bril is Riet Schellekens (1928-1992) en achter haar, tweede bankje middelste rij dus, de tweeling Annie (1926-2003) en Antoinet Schellekens. Foto en tekst ingebracht door Sander van Daal.

En nog eentje, iets later genomen. Vooraan, rechts op de voorgrond weer Riet Schellekens. Het meisje uiterst links (met bril) lijkt hetzelfde meisje als op de vorige foto naast Riet. Foto en tekst ingebracht door Sander van Daal.

Hetzelfde lokaal als de eerste foto, andere zuster. Wie zou er zo stiekempjes door het raam staan te kijken? Ander jaar? Andere klas in hetzelfde lokaal om de cameraopstelling te kunnen laten staan?  De moeder, Aleida Balvers Kosterman, van de inzender zit midden in de klas met donker haar en een ponnie. Zijn oom Wim Balvers de slager zit voorste rij vierde bankje: links. Foto ingebracht door Jos Balvers.

Klas 6 van de School met den Bijbel. De kinderen zijn ongeveer geboren in 1943. Tekst Tineke Kwint.

Foto van de Biljartvereniging Duurstede begin jaren '70. De foto is gemaakt in het Praathuis. Te zien zijn Piet Diepeveen, Henk Mijnen, Jan van Haren, Henny de Rooij, Arthur Arisse, Joop Brand, Gijsbert de Rooij, Henk de Rooij, Hars Lamers.

Deze foto is ca. 100 jaar geleden gemaakt. Mijn vader staat 2e rij van boven in het midden. Hij is geboren in 1905. Is een schoolfoto van katholieke school maar ik ken niemand. Foto en tekst ingebracht door Marianne Kooijman.

Carnaval 1965 of daaromtrent. Dansmariekes bij "de Kaieschaiters. Tineke Drok, Marianne van den Hurk, Ditty Barends, Ineke Peek, Lia Fluitman, Margriet van den Hurk, vriendin van Lia naam?, Truus van de Heiligenberg, voorgrond Bep van de Heiligenberg. Foto en tekst ingebracht door Marianne Kooijman.

Tekst Leendert Smit: de baby op de schoot van mijn moeder Jo Leeuw is de nakomeling Rienus Leeuw die geboren is in juni 1927. Op de eerste klassefoto die ik meestuur zijn Wim, Dirk en Ada Leeuw in dezelfde kleding te zien. Deze klassefoto moet dus in 1927 gemaakt zijn. Mijn moeder staat er niet op, want die was toen 13 jaar en moest op 12-jarige leeftijd nadat ze van school af kwam in de winkel komen werken. Wim Leeuw (1915) was toen 12 jaar. Dirk (1919) 8 jaar en Ada (1920) 7 jaar. Derde rij van onderen, staand helemaal links, Dirk Leeuw. 2 plaatsen naar rechts, zittend, zijn zusje Ada Leeuw en schuin rechts achter haar (met ketting) Wim Leeuw.

De klassen waren blijkbaar zo klein, dat voor zo'n klassefoto verschillende klassen (gelet op de leeftijden van de kinderen Leeuw) bij elkaar gezet werden voor de foto.

Tekst Leendert Smit:Met deze foto ga ik naar de oudste klassefoto in het familiearchief. Het is een klassefoto van de kleuterschool. Op de foto zijn Ada (1920) en Dirk (1919) te zien.

Ada zit op de 2e rij van onderen, het vierde meisje van links. Het lijkt net of ze een hele grote witte strik heeft, maar dat zijn de revers van de jurk van het meisje boven haar. Rechts schuin achter haar haar broertje Dirk. Gelet op het geboortejaar van beiden schat ik de foto op 1923, hooguit 1924. Ik vergelijk hem even met bijgaande foto van de vier kinderen Leeuw (Jo, Wim, Dirk en Ada), waarbij ik Ada op een jaar of twee schat. Die familiefoto zou dan uit 1922 dateren.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

 

 

Een klassefoto uit 1951/1952 van de Christelijke van Itersum Kleuterschool die gevestigd was in de Volderstraat in Wijk bij Duurstede. Foto geplaatst door Tineke Marchal.

Staand links in het donkere pak is Jozef van Beek en de vrouw zittend op de bumper is Helena van Beek. De auto staat voor het huis in de Muntstraat. Op de gevel staat (nog steeds) in betonnen letters sleperij J v Beek. Een ouderwetse naam voor transport bedrijf. De twee andere personen op de foto zijn Jacoba Otten en Willem Diepeveen. Zij hadden vroeger een melk/zuivelwinkel in de Oeverstraat. Hun zoon Wim Diepeveen leeft nog en woont nu in het E&E gasthuis.

Foto van SVW rond 1977 geplaatst door Helma Diepeveen. Te zien zijn Henk van Haren, Jan Abbing, Jam Marschal, Wout Laonder, Jan van Maurik, Arnold van den Brink, Piet Diepeveen.

Voetbalvereniging SVW ergens tussen 1965 en 1970 (Sport Vereniging Wijk). Foto geplaatst door Helma Diepeveen. Op de foto zijn zichtbaar Piet Diepeveen, Jan Abbing, Joop van Esterik, Gert Kok (keeper), Ton Tollenaar, Stef Kwint, Jan Hardeman (trainer), Chris en Nico Hardeman, Jan Diepeveen. 

Dit is de school met de bijbel met meester Ouwendijk. Kinderen ongeveer geboren tussen 1916 en 1921. Achterste rij : de eerst onbekend, Jan Marchal ,Paul Margret, Bep Marchal,Henk Margret, Jan Kwint, onbekend, van Laar, Ries Marchal, van Laar.Middelste rij: …van Maurik, onbekend, Meester Ouwendijk, Ada Leeuw, Annie v d Munt,….van Laar,….van Laar, Marie Marchal,…van Laar, Gerrit Marchal, Wout Marchal, meester…?, ….Spee, Aal Kok. Meisje links voor de tafel onbekend.De zittende kinderen: Jan Kok , Han Kroon, Henk van Leersum, Reinoud Marchal, …van Wijnbergen, …..van Laar. Foto en tekst geplaatst door Tineke Marchal.

Kleuterschool van Itersum aan de Muntstraat in Wijk bij Duurstede, waarschijnlijk de klas van 1954-1955. Juffrouw Gerrie de Bruin met bij haar in de klas o.a. Lenie Kok, Wim Broekhuizen, Coen Blauw, Martin Naber, Wilma Dubois, Ria Nelle en Lilie Reys. Foto ingebracht door Tineke Marchal.

Staand: Gijs Brouwer, Gerrit de Heus, Leo Barte, Kees de Heus, Jan Doeser, Jan van Maurik en neef Jan van Maurik, Piet Barte, Trainer Herman Schaap. Linksonder Hans Smeenk, Martien Posthouwer, Hans de Jong, Kees van Wilgenburg, Jan Wortman, Jan Stender, Willem van de Broek, organisatoren Wilfried VerHeggen en Ross Jetten.

Foto van de Vrouwenbond Landdag in Apeldoorn op 26 juni 1958. Mijn oma Heintje Diepeveen-Broekhuizen staat in het midden met de lichte jurk. Haar schoonzus Truus Kwint-Diepeveen staat geheel links met Theo de Kruif.

Deze 2 foto's horen bij elkaar, schoolreisje Christelijke school. Heintje Diepeveen-Broekhuizen zit op de rechter foto op de voorste rij, 3e van links. 

Groepsfoto van 'oude' Wijkenaren, die jaarlijks mee gingen met een reisje van de Katholieke Arbeiders Bond, deze foto stamt uit de jaren eind '50 / begin '60.

244498229_4632300266788380_720459088874750548_n.jpg
244631863_4628396213845452_3677818612555820307_n.jpg
244391804_4385821598181572_7149299923918697503_n.jpg
bottom of page