top of page

De bibliotheek van het Wijks Literatuurfonds

 

De boeken die onder de vlag van het Wijks Literatuurfonds zijn uitgegeven zijn verschenen onder de serietitel "WijkToenWijkNu". Daarin geven de samenstellers een beeld van de samenleving zoals die zich in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek in de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld. Het eerste boek van de serie is tevens de start geweest op basis waarvan het fonds is begonnen.

 

1. WijktoenWijknu - 2006 - Coos van den Hoek (uitgave: Boekhandel Nieskens, ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

2. WijktoenWijknu, De Verhalen - 2008 - Coos van den Hoek (uitgave: Wijks Literatuurfonds, ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

3. WijktoenWijknu, Bedrijvigheid in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek - 2015 - Frans Witlox (Uitgave: Wijks Literatuurfonds)

Boeken door het Wijks Literatuurfonds gesubsidieerd

Behalve de eigen uitgaven heeft het Wijks Literatuurfonds nog een groot aantal boeken van inwoners van de regio financieel ondersteund en daardoor de verschijning mogelijk gemaakt. Elk belichten zij een ander aspect van de rijke historie, cultuur en natuur van dit gebied. De boeken zijn bij de plaatselijke boekhandel en bij de VVV te koop.

 

1. Gezichten op Cothen, Langbroek en Wijk - 2009 - Hans Scholman (Uitgave: Libra Books & Art, ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

2. Dorestad, een wereldstad in de middeleeuwen - 2009 - Annemarieke Willemsen (uitgave: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden)

3. Van fruitveiling tot veilingpark - 2009 - Winfried Leeman

4. In de voetsporen van Gerrit Achterberg - 2010 - Wim van Amerongen (ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

5. Wijkse wijdtes - 2012 - Douwe Feenstra (ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

6. De wederopbloei van Wijk - 2013 - Wim van Amerongen (ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

7. Het Buiten van Wijk - 2015 - Wim van Amerongen (ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

8. Dirck van Baburen, Schilder van wereldfaam - 2017 - Leen Dekker (ontwerp en lay-out: Jos Soons)

9. Langbroek in de Tweede Wereldoorlog - 2018 - Loek Caspers (ontwerp en lay-out: Peter Koch)

10. Mijn stad aan het water - 2018 - Wim van Amerongen (ontwerp en lay-out: André van Zwieten)

Scan 121.jpeg
Scan 122.jpeg

Jeugdboek van het Wijks Literatuurfonds

Een speciale vermelding verdient het boek: "Wolfger, de held van Dorestad". Het is in 2010 verschenen en geschreven door kinderen uit de groepen 7 en 8 van een groot aantal basisscholen in Wijk bij Duurstede. Nynke de Monchy heeft de verhalen samengevoegd en was gelijktijdig verantwoordelijk voor de eindredactie. Alle tekeningen in het boek zijn van Michelle Mud, een van de scholieren van Christelijke Basisschool "De Wegwijzer". Uitgave: Wijks Literatuurfonds, ontwerp en lay-out: André van Zwieten.

Het Wijks Literatuurfonds op het internet

Het Wijks Literatuurfonds is ook op het internet actief. De Stichting onderhoudt de website www.wijktoenwijknu.nl waar u nu op bezoek bent en een facebookpagina "Wijkse Weetjes". Daar vind u een groot aantal oude tot zeer oude afbeeldingen die de stad en beide dorpen laten zien zoals het eens, in lang vevlogen tijden, was. De afbeeldingen op de website zijn geselecteerd uit een grote hoeveelheid foto's die door inwoners van de drie woonkernen zelf op de facebookpagina zijn geplaatst. Op de website hoort u tevens de stemmen van markante inwoners van de drie woonkernen met verhalen van vroeger. Zo vormen die website en de pagina tezamen een groot deel van het collectief geheugen van de bevolking. Een feest om te lezen en te beluisteren! 

bottom of page