top of page

AALSWAARD

Steenfabriek "De Lunenburg" op 25 juni 1969. Ooit, toen we pas in Wijk woonden, dat was in 1973 kregen we een rondleiding in deze steenfabriek van Jan Jansen, een legendarische figuur in de Wijkse samenleving. De fabriek was toen nog volop in bedrijf. Later werd hij gesloten en als berging voor caravans, boten en auto's door diezelfde Jan Jansen voortgezet. Wij hadden er een vouwwagen en een boot staan. Foto ingebracht door Constant de Haas.

De steenfabriek "De Lunenburg" aan de Aalswaard uit een vliegtuigje genomen in 1992 door Coos van den Hoek. In die tijd was de steenfabriek getransformeerd tot opslag van caravans, boten en een enkele oude auto. In 1999 brandden de opslagloodsen volledig af, zie enkele foto hiervoor. Daarna is het bedrijf weer opgebouwd, echter recentelijk (september 2015) failliet verklaard.

De watersportvereniging "Rijn en Lek" eveneens uit een vliegtuig genomen in 1992 door Coos van den Hoek. De verenigingsboot die op deze foto zichtbaar is werd in 2012 vervangen door een andere.

Op 23 januari 1999 om 03.03 uur werd een brand door een omwonende ontdekt en gemeld. Toen sloegen de vlammen al door het dak. Ten gevolge van die brand is een flink deel van de gebouwen en de opgeslagen boten, caravans en antieke auto's in de as gelegd. Het blussen heeft anderhalve dag in beslag genomen. Heel wat mensen die daar hun kostbare hobby hadden gestald hebben daar nog slechte herinneringen aan.

Vrijwel geen enkele boot, caravan of auto inclusief gereedschap bleef gespaard. In die periode, eind januari, waren velen alweer begonnen met de voorbereidingen voor het nieuwe vaar- en/of kampeerseizoen. Foto's gemaakt door Hans Dirksen.

En aangezien stalling in de berging voor eigen risico was hebben velen ook geen cent uitgekeerd gekregen. Dramatisch voor velen omdat er behoorlijk dure boten lagen. Van polyester boten was helemaal niets meer over, van stalen boten alleen het casco, maar door de hitte was daar niets meer mee te doen.

bottom of page